Korzyści wynikające z 12-tygodniowego Planu Bod•ē

2012-05-15

Jedną z wielu zalet 12-tygodniowego Planu Vemma Bod•ē jest to, że pomaga on ludziom zrozumieć, że nie chodzi w tym tylko o wyrzucenie z jadłospisu “złego” jedzenia. Chodzi również o to, by wybierać właściwe pokarmy, które wspomagają osiąganie postępów. Taki typ jedzenia nazywamy „zdrowym” jedzeniem. Pewnie zastanawiasz się, dlaczego…


Czym są zdrowe węglowodany?

Zdrowe węglowodany, znane również jako węglowodany złożone, znaleźć możemy w owocach, produktach pełnoziarnistych, warzywach korzeniowych i warzywach strączkowych. Są bogate w błonnik i najważniejsze witaminy, minerały oraz przeciwutleniacze. W 12-tygodniowym Planie Vemma Bod•ē, zdrowe węglowodany są optymalnym wyborem w porze śniadania i w ciągu dni wysokowęglowodanowych, bo pomagają Ci osiągnąć wyznaczone cele.
Zasilają organizm „paliwem”, którego ten najbardziej potrzebuje, byś mógł dłużej odczuwać sytość. Z tego powodu większość osób będzie miała poczucie zwiększonej energii podczas dni wysokowęglowodanowych. Jeśli jako zdrowe węglowodany preferujesz owoce, rekomendujemy żebyś jadł owoce ze skórką, takie jak brzoskwinie czy jabłka, ponieważ zawierają one większą dawkę błonnika. Czy wiesz, że groszek, fasola i ziemniaki są pełne węglowodanów pochodzących ze skrobi, a kukurydza to, technicznie rzecz biorąc, ziarno? Skrobia, którą zawierają te pokarmy sprawia, że możemy je zakwalifikować do zdrowych węglowodanów.

W dni wysokowęglowodanowe każdy z Twoich pięciu posiłków dziennie będzie zawierać porcję zdrowego białka, porcję zdrowych węglowodanów i porcję zdrowych warzyw. Rekomendowana wielkość porcji dla węglowodanów jest równa Twojej zaciśniętej pięści. Może Cię kusić, żeby odpuścić sobie dni wysokowęglowodanowe, kiedy zaczniesz zauważać świetne rezultaty dni niskowęglowodanowych. Jednak dni wysokowęglowodanowe grają kluczową rolę, ponieważ pomagają utrzymać Twój metabolizm na odpowiednim poziomie. Pamiętaj, nic nie zmieni się w ciągu jednej nocy, ale przy konsekwentnym stosowaniu, możesz zdziwić się jak Twoje ciało zmienia się w ciągu 12 tygodni

Czym są zdrowe tłuszcze?

Przez lata ludzie słuchali o zagrożeniach wynikających ze spożywania tłuszczu, takich jak choroby serca i otyłość. Rzeczywistość jest jednak taka, że nasze organizmy potrzebują tłuszczu do prawidłowego funkcjonowania i do budowy ścian komórkowych, wytwarzania hormonów, dostarczania energii oraz do wielu innych czynności. Dziś specjaliści od zdrowego odżywiania mówią, że należy skupiać się raczej jedzeniu różnorodnych typów tłuszczu oraz na jego jakości, a nie na ilościach, jakie spożywasz. Tym, czego powinno się wystrzegać, są tłuszcze nasycone, gdyż mają one negatywny wpływ na Twoje zdrowie.
Skup się na dostarczeniu organizmowi dwóch głównych kategorii zdrowych tłuszczów: jednonienasyconych i wielonienasyconych. Tłuszcze jednonienasycone znaleźć można w orzechach i nasionach, awokado, oliwkach i oleju rzepakowym. Tłuszcze wielonienasycone znaleźć można w soi, nasionach lnu i orzechach laskowych. Kwasy tłuszczowe Omega-3 również zaliczają się do tej grupy. Znaleźć je można w nasionach szałwii i rybach. Niektóre rodzaje pokarmów, jak na przykład olej rzepakowy, zawierają oba rodzaje zdrowych tłuszczów.

Jak zdrowe tłuszcze wpisują się w Plan Bod•ē?

W dni niskowęglowodanowe jedz porcję zdrowych tłuszczów w każdym posiłku (poza śniadaniem) razem z porcją białka i nielimitowaną ilością warzyw. Ważne jest, żeby nie jeść zdrowych tłuszczów w dni wysokowęglowodanowe by uniknąć zbyt dużej ilości kalorii w posiłkach. Ponieważ zdrowe tłuszcze mogą wzmacniać smak potraw i podnosić uczucie satysfakcji, mogą pomóc Ci opanować ochotę na zachcianki i podążać według planu. Ponieważ dni niskowęglowodanowe mogą czasem powodować ochotę na zachcianki, zatrzymaj je przez jedzenie większej ilości warzyw lub żucie miętowej gumy do żucia. W dni niskowęglowodanowe do każdego posiłku dodawaj porcję zdrowych tłuszczów. Rekomendowana wielkość porcji zdrowych tłuszczów ma mniej więcej wielkość Twojego kciuka.

Czym są zdrowe białka?

Białko jest kluczowym składnikiem odżywczym dla ogólnego stanu zdrowia i integralną częścią każdego programu regulującego wagę. Badania pokazują, że spożywanie białka pomaga opanować napady głodu i wspomaga ogólną kontrolę nad utrzymaniem prawidłowej wagi. Produkty zawierające białko, tak jak Bod•ē Burn, który zawiera aż 20 g tego składnika, są lepszym, zdrowszym i zawierającym mniejszą ilość sodu, wyborem. Do tego typu jedzenia zaliczyć można: twaróg o małej zawartości tłuszczu, jajka, jogurt typu greckiego (bez cukru), kurczaka, ryby i chude kawałki czerwonego mięsa

W Planie Bod•ē białko pomaga Ci dobrze rozpocząć dzień. Dlatego rekomendujemy, żeby w ciągu 30 minut od przebudzenia wypić Bod•ē Burn, razem z porcją zdrowych węglowodanów i nielimitowaną ilością warzyw. Nieważne, czy jest akurat dzień wysokowęglowodanowy, czy niskowęglowodanowy, kluczowe jest bowiem żeby zjeść porcję białka do każdego posiłku. Dla uzyskania optymalnych rezultatów powinieneś dziennie spożywać ilość równą Twojej wadze w gramach (jeśli ważysz 60 kg, powinieneś jeść 60 g). Rekomendowana wielkość porcji dla białka to porcja o wielkości i grubości Twojej dłoni.

Sprawdź nasz zdrowy przewodnik, żeby uzyskać informacje o różnych rodzajach zdrowego białka, które możesz jeść w ciągu dnia. Możesz zauważyć, że nie ma na tej liście warzyw strączkowych. Mimo, że są one bogate w białko, zawierają również wysoką ilość węglowodanów pochodzących ze skrobi, co kwalifikuje je do grupy zdrowych węglowodanów

Czym są zdrowe warzywa?

Do zdrowych warzyw zaliczyć możemy liściaste zielone warzywa, brokuły, pomidory, dynię, marchew czy grzyby. Warzywa wnoszą do Twojego jadłospisu nie tylko dużą dawkę kolorów, są przede wszystkim źródłem zdrowych przeciwutleniaczy, błonnika, witamin i minerałów! Są one więc nie tylko smaczne, ale też bogate w składniki odżywcze. Włączaj warzywa do każdego swojego posiłku. Mimo, że zalecaną wielkością porcji dla warzyw jest porcja wielkości dwóch pięści, możesz się tym nie przejmować i jeść tyle warzyw ile zechcesz.




Źródła:

www.hsph.harvard.edu
www.whfoods.com
www.pubmed.gov

Spotlight